Cyklotrial v kraji rybníků

Za dalším kolem Youth Games jsme se vypravili do Jižních Čech. “Proč v Českých Budějovicích, vždyť odtamtud jsem na závodech nikdy nikoho neviděl?”, zeptal se jeden z rodičů. V tom má částečně pravdu, zatím skutečně převažuje to, že kdo chce Budějovičáky vidět, musí přijet za nimi. Na místě ale možná trochu překvapeně zjistí, že jejich “neznámý” tým je jednak početný, jednak fungující a plný nadšení.

Závody se konaly, stejně jako v loňském roce, v areálu VHS. Kameny, panely, ocelové larseny a sem tam nějaká ta lžíce – to byly překážky, které do sekcí zařadili stavitelé tratí. Další překážky v podobě kaluží a mokra pak přidal déšť, který důkladně zkropil republiku v pátek před soutěží. I sobotní dopoledne ještě přišly drobné přeháňky – a díky tomu bohužel závod provázelo neobvykle velké množství zranění. Některá lehká, jiná si bohužel vyžádají na pár týdnů pokoj od kola.

Pojďme raději k tomu, jak dopadly závody. Do Youth Games nastoupilo více než čtyři desítky dětí, čekalo je 5 sekcí na tři kola. V nejmladší promese se jelo “malé finále” neboli rozstřel, protože hned tři jezdci dovezli shodně po jediném bodu. Rozhodlo se tak na sekci navíc: zvítězil Kryštof Vaněček, následovaný Danielou Pecháčkovou a Alžbetkou Galovičovou. V poussinech byla situace o něco jasnější: Jirka Sehnal se třemi body na prvním místě, o dva body více František Andrle, na třetím Vašek Kolář. V kategorii youth girls žádná velká překvapení – na tyhle holky by vám žádný sázkař moc výhodný kurz nedal, výsledky se dají tipovat docela přesně: Denisa Pecháčková první, Bětka Vaněčková druhá a Štěpánka Mudrychová, tak tomu bylo i tentokrát.

Kluci benjamini své tratě na začátek trošku podcenili a oba Vojtové – favorité z prvního kola dovezli hromadu bodů, nad kterými sami nevěřícně kroutili hlavama. Přitom se to dalo zajet za nula až jeden bod, jak ukázali v dalších kolech. Zvítězil Vojta Hříbek, druhý Vojta Vepřek a třetí Jirka Sehnal. Ve starších holkách neboli girls si zopakovala vítězství z youth girls Denisa Pecháčková, druhá Eliška Mudrychová. V minimech se blýskl René Vymětal, s osmi body za sebou nechal Kubu Mudráka (“U nás je státní svátek, tak jsme si mohli udělat výlet přes celé Česko”) s Tobiášem Daňkem – druzí dva jmenovaní měli shodně bodů, Kuba více jedniček. V nejstarších kadetech přišel Tomáš Vepřek ještě před závodem o parťáka Andreje Galoviče, který se při rozježdění zařadil mezi plejádu zraněných, pořád ale v kategorii zůstalo dost kluků na plné stupně vítězů. První Tomáš, druhý Petr Mokrý a třetí Martin Damborský, který po ročních zkušenostech ve Švýcarském poháru už nastoupil do vyšší kategorie.

Na závěr poděkování pořadatelům – Budějovice opravdu šlapou do pedálů s chutí a dobře. Kromě závodu  chystají nový trialpark u ÚAMK a jakmile získají trochu jezdeckého sebevědomí, už se snad nebude muset nikdo ptát, jestli v Českých Budějovicích vůbec někdo jezdí trial. Nakonec, vzpomeňte si na Veselí nad Moravou – taky o nich zpočátku skoro nikdo nevěděl a kde jsou dnes!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *