Report: Pestré a rekordní Blansko

Čtvrtou soutěž Youth Games hostil ve svém luxusním trialparku klub Biketrial Blansko. Přetrvávající babí léto dodalo teplý slunečný den, členové pořádajícího klubu dodali nesčetné množství hodin při přípravě závodu a zbytek cyklotrialové komunity dodal nevídané množství účastníků. V součtu tak vznikla velmi vydařená a pestrá první říjnová sobota.

Pestrý den

Jedním z dojmů, které si návštěvník i účastník ze soutěže odnášeli, je totiž právě pestrost. Všudypřítomné barvy zaujaly na první pohled – všechny umělé překážky zářily veselým nátěrem a je to opravdu veliký rozdíl oproti tomu, když se skáče po opršených cívkách a sluncem vyšisovaných paletách.

Pestré ale bylo i složení překážek. Kameny, betonové prvky, pneumatiky, ale také sirky (úzké betonové trámky) a nejzáludnější sekce z dřevěných slévárenských forem, pro svůj sytý nátěr a tvarovou nevyzpytatelnost nazývané “modré příšery”.

A konečně pestrost nechyběla ani ve složení startovního pole. Na startu nechyběli zástupci snad žádného z českých klubů, přijelo ale také nemálo jezdců ze Slovenska a z Polska. Pokud se podaří najít užší formy spolupráce s oběma zeměmi i do budoucna, bude to jen dobře. I díky těmto zahraničním posilám se počet účastníků vyhoupl na dosud rekordní číslo 85 – počet startujícících byl ještě vyšší, protože pár dětí z kategorií promesa a benjamin startovalo hned dvakrát – poprvé závodně ve své věkové kategorii, podruhé tréninkově ve vyšší.

Organizační novinky

Start ve více kategoriích byl možný díky tomu, že kategorie startovaly postupně: teprve po dojezdu jedné skupiny odstartovala další. Dvě hodiny vyhrazené na soutěž tak utíkaly svižně bez čekání ve frontách. Tento systém, známý ze Světových her mládeže, si pochvalovali i rozhodčí. Nemuseli v duchu “přepínat” mezi kategoriemi, navíc mezi dojezdem jedné a startem druhé skupiny měli čas na jídlo, pití či jiné tělesné potřeby. Zařazení této novinky bylo prozíravé, protože jen v kategorii promesa startovalo 28 závodníků a “po staru” by to prostě drhlo.

Máš zlaté zuby?

Novinek bylo více, například poskytnutí průběžných výsledků na samostatné obrazovce – zatím sice ve značně improvizovaném režimu, ale stačilo to k tomu, aby se děti přestaly na časomíře neustále dokola ptát “nevíš, kolikátý jsem?”. Namísto toho si našly jinou otázku a ta zněla: máš zlaté zuby? Ne, neměly starost o stav mého chrupu, to jen jeden ze sponzorů soutěže, firma Kofola, dodala velký pytel legračních nasazovacích zubů, které jsem dostal u časomíry na starost a rozdával každému, kdo si řekl. Mezi králičími, upířími nebo třeba stříbrnými šly na odbyt nejvíce právě ty zlaté. Tolik na vysvětlenou ke snímkům ve fotogaleriích ze závodů, které najdete zde a zde.

Závod doplňovala soutěž na jednokolkách, sloužící hlavně na ukrácení dlouhé chvíle při čekání na výsledky. Na rozdíl od front na sekcích se tady čekání bohužel účastníci nevyhnuli, ale při nečekaně silné účasti vyšší asi o 50 % oproti předpokladům se nedalo časovému skluzu zabránit.

Výsledky

Výsledky ze soutěže najdete samozřejmě na těchto stránkách ve správné rubrice, kde jsou i výsledky po odjetých 4 kolech. To páté, závěrečné, nás čeká v neděli 16. října v Havířově – propozice najdete zde.

Přípravou a provedením patřil závod Cyklotrialových her mládeže v Blansku ke špičce všeho, co se v České republice letos v trialu odehrálo. Laťka je nasazená pěkně vysoko, zároveň ale nyní můžeme každému, kdo se zeptá, jak by měly závody vypadat, odpovědět, že právě takto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *