Report: Velká Bystřice

Třetí kolo Youth Games bylo součástí spojeného závodního víkendu a cyklotrial byl zařazen na neděli (o sobotě si můžete přečíst zde). Většina závodníků přespávala na místě – buď v improvizovaném kempu na posečené louce u závodiště, nebo si našli postele porůznu v hotelích, penzionech nebo u kamarádů porůznu v okolí, a tak nebyl problém stanovit start už na devátou hodinu ráno. Ze strany pořadatelů to byl čistě pragmatický krok: dříve začneme, dříve skončíme – po závodě je totiž čekalo naložení všech překážek na nákladní auto, převoz do haly a úklid.

Na start se v dětských kategoriích postavilo 48 závodníků. Startovní pole posílili jezdci ze Slovenska, pro které, stejně jako pro ty české, byla Velká Bystřice nominační na Světové hry mládeže. Další zahraniční posilou byl v dětských kategoriích jeden jezdec z Rakouska a v dospělých tři jezdci z Polska.

Dva z pěti úseků byly postaveny na náměstí, za třemi dalšími se jezdci museli vydat procházkou do lesa na Skalku. Právě toto rozdělení mohlo za to, že část jezdců nachytala body za překročení času a nepomohla tomu promyšlená teorie pro určení času uvedená v pravidlech. Jak nás totiž učili ve škole – šedivá je teorie, zelený strom života. Kdyby byly sekce všechny na jednom místě, jezdci by mohli snadno přeběhnout tam, kde je právě volno. Opět jedno poučení pro pořadatele.

Výsledky

nom2V promese nejlepších bodů a zároveň nejrychlejšího času dosáhl Vašek Kolář, jen dva body za ním zaostala Alžběta Vaněčková a třetí místo patří Danovi Králíkovi. Ovesnou kaši od Nominalu si ale odnášeli domů všichni – vydatná zdravá snídaně jim rozhodně neuškodí, při pohledu na nastoupenou řadu těch nejmenších se někdy nelze ubránit úsměvu – a zároveň otázce, kolik z těchto dětí u cyklotrialu vydrží?

Poussiny asi pomalu přejmenujeme na “nejvíc bitou kategorii mezi mládeží”. Pětek je letos obrovská úroda a bude asi chvilku trvat, než je poussini všechny sklidí. Nejméně jich sesbíral Jirka Sehnal a vyhrál, druhé místo bral Kuba Kalaš a třetí Eliška Mudrychová.

Silná mezinárodní sestava se sešla v benjaminech a obvyklý vítěz Dominik Sabáček se tentokrát musel spokojit s třetím místem. O dva body lépe zajel a na prvním místě skončil Kuba Mudrák ze Slovenska a do tohoto dvoubodového rozdílu se ještě vmáčkl  Jonas Kober z Rakouska na druhém místě. Jonasovi se české Youth Games líbily a rád by se na naše soutěže podíval častěji. Určitě se tomu nebráníme.

Kategorie minime byla “jen” česko – slovenská, vyhrál Tom Vepřek těsně o bod před Peťou Mokrým. Kluci si navzájem dělali i doprovod a šlo jim to dobře. Třetí místo Andrej Galovič ze Slovenska. Mě osobně udělal radost kluk na místě čtvrtém, znojemský Adam Bajko. Při registraci se nahlásil do minimů se slovy “benjaminy bych mohl stejně jenom mimo soutěž, tak to aspoň zkusím, ale nevím nevím”. Po prvním kole suše konstatoval, že “ty minimy zkoušet neměl”. Po druhém kole, kdy dovezl zase samé koule, jsem se ptal, jak to šlo. “No, někde to už skoro vypadalo, že bych nějakou sekci mohl projet”, nevzdával to Adam. A ze třetího kola přivezl dvě jedničky, jednu trojku a pětky jenom dvě.

V kadetech se Mára Pochtiol konečně dočkal nějakých soupeřů, ale vítězství si rozhodně vzít nenechal a vyhrál rozdílem ne třídy, ale celé školy 🙂 Druhý Adrian Kvašňovský, Pavel Cibiček pro technické problémy nedokončil.

Dívčí kategorie girls má vítězku téměř jistou, pokud tedy zrovna neskáče před závodem po trampolínách a nepřijede s dlahou na ruce, tak to bývá Bětka Pečínková a tentokrát po trampolíně neskákala a pro první místo si dojela s absolutní nulou na kontě. Druhá Denisa Pecháčková nasbírala půlku bodů na trati a půlku za čas, třetí Eliška Hříbková na tom byla podobně, jen poměr byl malinko jiný.

Open trial

Kromě Youth Games byly připraveny i tratě pro dospělé jezdce na volný závod Open. Bohužel zájem o soutěž byl mizivý a tak pohár vyhrál každý, kdo se přihlásil. V elitě zvítězil “slovenský Kolář” Samko Hlavatý, zbytek stupňů vítězů (a startovky současně) patřil Polsku: druhý Marek Bielowka, třetí Jaroslaw Byrski. V expertech zvítězil domácí jezdec Lukáš Janka, následovaný Dawidem Waclawczykem z Polska a kategorii uzavíral Tadeáš Kříž – jezdec sice z hodonína, ale o víkendu jsme jej mohli sledovat v dresu olomouckého klubu. Potíže s brzdou mu bohužel nedovolily hájit jeho barvy lépe. Poslední dva jezdci jeli na zelených tratích hobby – zvítězila Erika Hlavatá, druhý Michal Kůřil.

Kompletní výsledky včetně průběžného pořadí po třech soutěžích najdete zde. Předběžnou (rozšířenou) nominaci na WYG 2016 najdete na tomto odkaze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *