Report: Little Big Horn na Šiklově mlýně

Druhá soutěž letošních Youth Games se konala v neděli na Šiklově mlýně. Při pohledu na mapu republiky se přímo nabízelo přejet do westernového areálu už v sobotu večer cestou ze závodů v Kutné Hoře, což také velká část trialistů udělala. Cestou karavana zažila průjezd bouří a také závěje krup podél silnice, do cíle ale dorazili všichni v pořádku. Počasí však zdaleka ještě neřeklo poslední slovo – během večeře začaly na střechu saloonu bubnovat těžké kapky a blesků bylo víc, než někde na tiskové konferenci. Rodeo aréna s připravenými sekcemi začínala čím dál víc připomínat bazén.

V tábořišti přesto panovala optimistická nálada. U některých obavy ze zítřejšího počasí pomáhaly rozehnat on-line předpovědi a meteoradar, u jiných proti stresu zabral košt domácích destilátů. Ráno nás uvítala blankytně modrá obloha, noční louže byly již napůl vsáknuté do půdy a na čerstvém větru překážky rychle osychaly. Traťový komisař Libor Pecháček vyrazil zkontrolovat stav sekcí v areně i v lese, já si rozložil svůj krámek s registrací a za chviličku před časomírou stála fronta zájemců.

Těch se nakonec do soutěže nahlásilo 40. Tratě, které na ně čekaly, byly “docela lehké” – jenomže včera, v den závodu už to neplatilo. Po dešti bylo všechno jinak a mnohde tak jezdci bojovali ze všech sil. Na začátku závodu nešlo nepostřehnout u některých jezdců a doprovodů rozmrzelost, i sám Libor sebekriticky uznal, že mokro změnilo připravené sekce z “normálních” na “dlouhé a těžké”. Po závodě nicméně zaznělo i několik pochval, takže v průměru snad dobrý 🙂

Výsledky

Nejpočetnější kategorií byla (a asi bude bývat i nadále) promesa. Některým sekce nedělaly potíže, jiní se pětkám nevyhli – přesto polovina jezdců z této nejmladší kategorie dokázala zajet za méně než polovinu maxima trestných bodů. Vítězem se stal Vašek Kolář (9 TB), který byl současně i nejrychlejším jezdcem. Druhá skončila Štěpánka Mudrychová (10 TB), která málem vyrazila na tratě bez svého zajíce na přilbě, ale naštěstí si toho  včas všimla a pro talisman se vrátila – a je vidět, že to funguje. Třetí místo obsadil Dan Králík (15 TB).

Pokud bychom měli k něčemu přirovnat kategorii “bílých”, tedy poussinů, tak nejspíše – ať dodržíme westernovou tematiku Šiklova mlýna – asi k bitvě u Little Big Hornu. Aby nedošlo k mýlce, tak na naše jezdce nepřipadla role indiánských bojovníků, ale role bílých, tedy sedmé kavalerie generála Custera. Nejlépe asi o dění na sekcích vypovídá to, že vítěz kategorie Jirka Sehnal přivezl 69 TB!, druhý Kuba Kalaš 79 a třetí Eliška Mudrychová 80.

V benjaminech si vítězství odvezl Dominik Sabáček, druhé místo slovenský jezdec Jakub Mudrák, třetí skončil René Vymětal ze Znojma. Všichni znojemáci, René i Štěpánka s Eliškou,  si tak vezli domů medaile – zřejmě slušnej oddíl 🙂 V minimech letos bohužel budeme asi vídávat jen dva jezdce, oba šli závod společně, dohromady vymýšleli průjezdy tratí a radili jeden druhému – právě takováto kamarádství mezi soupeři na tratích jsou na tomto sportu to hezké. Lépe ze zmíněné dvojice zajel Tomáš Vepřek a druhé místo tak zbylo na Petra Mokrého. V kadetech vyhrál Marek Pochtiol, který tratě pomáhal stavět a zjevně mu dýchání místního vzduchu žádnou výhodu nepřineslo, neboť 39 TB u něj nevídáme často. Druhý Adam Kosík tentokrát neměl svůj den. Kluky doplnil ještě mimo soutěž jedoucí o dva roky starší Kuba Audy, který si tratě vyloženě užil, byť pokořil jen jedinou.

Poslední kategorií v soutěži byly girls. Bětka Pečínková má dostatek zkušeností na to, aby ji nějaké zmoklé tratě zaskočily, a s 29 TB vyhrála. Eliška Hříbková se také mokra nebojí, sekce si důkladně prošla, do cíle přesto dorazila šest minut před limitem a s 45 TB vydobyla stříbrnou medaili. Bronz zbyl na Denisu Pecháčkovou s 54 TB.

Pozor, přichází generál!

Poděkování za závod patří jednak Šiklovu mlýnu, jednak stavitelům tratí – Liborovi Pecháčkovi, rodině Pochtiolových a Martinu Hříbkovi a Davidu Kalašovi – viz komentáře :-). Díky také všem rozhodčím a samozřejmě i jezdcům – bez nich / bez vás by závod nestál za nic.

Závody Youth Games se snažíme připravovat tak, aby se dětem i rodičům líbily a rádi se na ně vraceli. Občas se samozřejmě nevyhneme chybám. Po závodě je většinou vidíme, protože po bitvě je přece každý generálem. Snažíme se z nich poučit a příště je již neopakovat. Zpětná vazba od vás je velmi důležitá, pochvaly i nadávky nám proto posílejte na e-mail info@youthgames.cz.

Další závod vás čeká v neděli 12. června ve Velké Bystřici u Olomouce.

3 komentáře u „Report: Little Big Horn na Šiklově mlýně“

  1. Ahojte všichni
    Určitě nerad Radek zapoměl na poděkování taky Davidovi Kalašovi,který také od čtvrtka pomáhal při stavě sekcí.I když mu nebylo zrovna nejlépe a začínající viroza ho potom v Kutné Hoře skolila,byl platným členem stavitelského teamu.

    1. Díky za doplnění, rozhodně nebylo záměrem Davidovi nepřiznat jeho zásluhy! Připisuji a omlouvám se 😉

  2. Díky za pochvalu. Chtěl bych ale také poděkovat za to, že se našla moc fajn parta a stavění se stalo velkou zábavou. Moc fajn to bylo 🙂 Díky

Komentáře nejsou povoleny.