Poprvé na závodech

Chystáte se poprvé na cyklotrialové závody? Přečtěte si stručného průvodce, co vás na nich čeká – ať už jako jezdce, rodiče nebo diváka.

Jezdec

Kontrolní úseky ti možná budou připadat obtížné – nemůžeš počítat s tím, že projedeš v prvním závodě všechny a ještě k tomu za nula. Pokud napoprvé nemáš samé pětky, je to dobrý výsledek. Vztek není dobrý společník – nejde přece o život, je to jen závod. Koukej se, jak jedou tví soupeři. Po závodě, pokud to rozhodčí dovolí, si zkus místa, která ti v závodě nešla projet, ještě jednou.

Rodič

První závod je pro rodiče zmatek. V jedné sekci je barevnými šipkami odlišeno několik různých tratí, takže nevíte, kudy máte vaše dítě poslat. Některé sekce mohou být jen pro dospělé kategorie, jiné jen pro mládež… Nebojte se ptát – rozhodčích, ostatních rodičů, určitě vám rádi pomohou. Dbejte na to, ať váš malý závodník dostatečně jí a pije. Nenadávejte mu, když se mu nedaří.

Divák

Obtížnost překážek odpovídá věku jezdců, takže když vidíte dospělé jezdce na vysokých překážkách a skocích, nebojte se, že stejnou trať pojedou i ti nejmenší. Nevstupujte do kontrolních úseků ohraničených páskou, nestůjte v místech, kam jezdci odskakují v případě, že se jim sekce nepovede. A nestyďte se jim zatleskat, když sekci zvládnou projet bez trestných bodů.