Report: Havířov opět v uvolněném duchu

havirovStejně jako v loňském roce bylo finále Cyklotrialových her mládeže naplánováno do Havířova – překážky, které zde zatím stále zdobí městskou rekreační zónu Na Nábřeží, by totiž byl hřích nevyužít. Současně má ale tato skvostná lokalita dvě poměrně vážné nevýhody: leží úplně na okraji republiky a  nefunguje zde žádný místní klub, který by závod pořádal. Překážky tedy čekaly nejen na jezdce, ale i na pořadatele.

Tíhu pořadatelství na sebe původně vzal ostravský klub Metantrials. Bohužel vlivem kombinace pracovních a soukromých okolností zjistili, že to letos prostě nedají. Je potřeba ocenit, že nám tuto nemilou informaci sdělili s dostatečným časovým předstihem začátkem léta a přesto zajistili většinu cen pro vítěze. Protože škrtat závody z kalendáře se nám ani trochu nechtělo, převzaly organizaci spojenými silami Hamry s Olomoucí. Nakonec, olomoucká parta už letos postavila čtyři závody, tak ji pátý nemůže nijak rozházet. A kluci z Vysočiny jsou také pro každou špatnost, zvláště když je to pro dobrou věc :-)

Výhodou je, že v Havířově jsou překážky instalovány stabilně. Stačí natáhnout pásky a nalepit a očíslovat šipky, což stavitelé zvládli během pátečního odpoledne. V sobotu ráno tak jezdce vítala nejen modrá obloha, ale i pět kontrolních úseků. Sekce jsou rozmístěné podél stezky, kde se za hezkého počasí pohybuje velké množství cyklistů, bruslařů i chodců. O diváky proto nebyla nouze.

Dětské kategorie startovaly v 11 hodin, přihlásilo se do nich díky početné posile ze Slovenska celkem 40 jezdců. Sekce jsou rozloženy v úseku asi jednoho kilometru, dobře tak udělali ti z rodičů, kteří si s sebou zkušeně přibalili kolo nebo koloběžku i pro sebe. Mohli tak rychle zjistit, na které sekci je právě volno a na které je veliká fronta. Frontám se bohužel při systému 5 sekcí na 3 kola a takovémto počtu startujících zatím nejsme schopni vyhnout, i když neustále přemýšlíme, jak na to. Budeme tedy přemýšlet víc – a pokud něco napadne vás, napište nám. Víme, že fronty nemiluje nikdo.

V jednu hodinu se přidala skupinka jezdců Českého poháru. Píšu skupinka, protože zájem o finálové kolo ČP rozhodně nebyl takový, jaký by si závod zasloužil. Čtrnáct závodníků včetně „double agentů“, tedy těch, kdo kromě dětských zkoušeli (jak se dočtete dále, tak úspěšně) i dospělé tratě. Kritickou z hlediska čekání byla sekce číslo pět, závod se tak dostal do časového skluzu – pokud si ale dobře vzpomínám, tak všechny závody v Havířově v minulých letech byly vždy ve skluzu, asi je tu nějaké lokální mikroklima, které to způsobuje… Díky opravdu, ale opravdu velkému zpoždění jsme nakonec zrušili finále kategorie elite. Vzhledem k tomu, že v ní stejně soutěžilo i po spojení velkých a malých kol pouhých šest jezdců, tak by ani nedávalo moc smysl.

Výsledky

A teď už hurá k výsledkům – ano, stejně tak dlouho se na ně čekalo i v sobotu. V kategorii promesa startovalo 14 jezdců. Říkal jsem to už do mikrofonu při vyhlašování, ale zopakuji to i tady (kdo má pořád vymýšlet něco nového, že?) –  když jsme před dvěma lety Hry mládeže plánovali, říkal Míra Křiva: „Garantuji ti, že promesa bude bývat nejobsazenější kategorií!“ Moc jsem mu to nevěřil, ale měl pravdu. Je to výborné, teď už zbývá jen počkat, až tento potěr vyroste. Vítězem se stal suverénní Jirka Sehnal, který odjel celý závod bez jediného trestného bodu. Jen těsně za ním skončili Radim Ženatý a Vašek Pečínka.

V poussinech platilo, že kdo chce být na stupních vítězů, ten se musí jmenovat Vojta. To si teda vymysleli sami jezdci svými výkony na tratích. První z Vojtů byl Vojta Hříbek, jediný problém mu dělal poslední kámen na druhé sekci. Po dvakráte za bod, napotřetí rovnou nosem na zem a za pět. Druhý z Vojtů skončil Vojta Vepřek, třetí Vojta Kalaš. Kdo se nejmenoval Vojta, ten dostal namísto věnce alespoň upomínkovou medaili. Tu si odvezli všichni jezdci v dětských kategoriích.

Do benjaminů se přihlásila – kromě svých „domovských“ girls – i Bětka Pečínková, protože „jí některé kameny přišly zajímavé„. Asi je příště budou muset našipkovat ještě zajímavěji, protože s pouhými 4 TB za celý závod zvítězila, za sebou nechala Tomáše Vepřka, kterému nedala žádnou šanci opravit si pětku z prvního kola. Na stupních vítězů je doplnil Martin Damborský. Bětka vyhrála i zmiňované girls, kde dojela s jediným bodem. Vyzdvihnout je potřeba výkon Elišky Hříbkové, která se ve druhém kole neuvěřitelně zlepšila a druhé místo je odměnou za tento výkon. Třetí Denisu Pecháčkovou tentokrát nechala daleko za sebou.

Marek Pochtiol v kategorii minime znovu ukázal, že zelené šipky už jsou pro něj příliš snadné, s jednou symbolickou pětkou hladce zvítězil. Na bedně mu společnost dělali Adam Kosík a Pavol Cibiček. Marek s Adamem se nahlásili i do odpoledních expertů (červené šipky) – a Mára vyhrál i tam! Kategorii open vyhrála Erika Hlavatá.

Vzhledem k tomu, že se do kategorie elite přihlásilo dohromady pouze šest jezdců, nerozdělovali jsme je ještě na 20″ a 26″. Výše zmiňované zdržení celé soutěže ještě dále narostlo následkem pádu Tomáš Eibla na betonové sekci, kdy si při pádu rozsekl obočí o hranu skruže. Z Havířova si tak odváží tři stehy a monokl jak po hospodské rvačce. Ti ostatní, kteří měli větší štěstí, tedy Samo Hlavatý jako jasný vítěz, následovaný Vojtou (další!) Křivou a Martinem Štěpánkem, si odvezli, stejně jako výherci z ostatních kategorií, věnce medaile pro vítěze a ceny od partnerů soutěže. Těmi byly firmy Respiro Design, Sportique a u dětských her samozřejmě kocour Pribináček, díky kterému měli malí jezdci i velcí rozhodčí svačinu dostatečně vydatnou na to, aby celý závod zvládli.

Pozvánka na slavnostní vyhlášení

Celkové slavnostní vyhlášení vítězů obou seriálů proběhne ve velkém sále Domu dětí a mládeže v Olomouci dne 5. prosince. Věříme, že se sejdeme ve stejné sestavě, jako jsme se potkávali během roku na závodech a připomeneme si letošní cyklotrialovou sezonu. Bližší informace o akci bude včas zveřejněno na webových stránkách www.cyklotrial.cz, www.biketrial-olomouc.cz a www.amkhamry.cz. Na posledně jmenovaném najdete i fotografie ze sobotní soutěže.