WYG: Bronz z národů

Počtvrté v řadě získalo Česko medaile v soutěži národních týmů, která tradičně zahájila UCI Trials World Youth Games. Naše družstvo ve složení Jirka Sehnal, Vojta Hříbek, Alžběta Vaněčková, Denisa Pecháčková, René Vymětal a Tomáš Vepřek získalo celkem 490 bodů a obsadilo tak bronzovou příčku. Na konci článku výsledky a fotogalerie.

V polských Wadowicích nelze přehlédnout, že se jedná o rodné město Karola Wojtyly – pozdějšího papeže Jana Pavla II. Na připomínky slavného rodáka zde narazíte opravdu na každém kroku, ať už v podobě rodného domu, pamětní desky, ulice nebo třeba bronzové sochy v životní velikosti. Ta stojí přímo na náměstí – rynku, jak tady říkají – a je to samozřejmě náměstí Jana Pavla II. Tento víkend ve společnosti řady dalších “artefaktů” – trialových překážek.

Kraj Malopolska je totiž také domovem aktivního klubu Aquila a pod vedením zakladatele Andrzeje Kramarczyka a následně jeho syna Tomka se dostaly názvy okolních vesnic a městeček mnohokrát do trialových (moto i cyklo) kalendářů: Strzysov, Andrzychov, Krakov… Polské poháry, mistrovství Polska, světové poháry. A letos tedy Wadowice a Světové hry mládeže.

V pátek po poledni to přitom na náměstí vypadalo ještě dosti divoce. Rychle se dodělávaly poslední přípravy, ale odpoledne už vlály vlaječky UCI, podium zdobily bannery, u sekcí byla čísla a desky pro rozhodčí – zkrátka všech jedenáct sekcí bylo připraveno.

Počkat, jedenáct sekcí? Ano. Poláci totiž kromě sekce pro soutěž národů připravili ne pět závodních sekcí, ale rovnou dvakrát pět: jednu sadu zvlášť pro poussiny + youth girls + benjaminy, druhou sadu pro girls + minime + cadet. Jak toto rozhodnutí hodnotit? Těžko říct. Rynek není nekonečně velký a “malé” sekce tak vypadají velmi skromně – pět zdánlivě jednoduchých překážek. No uvidíme zítra, jezdec si nebude smět dovolit jedinou chybičku. Vzpomeňme na Viborg, kde se poussinech postupovalo do finále s maximálně třemi trestnými body. Kdo měl čtyři (jako Kuba Kalaš), ten už se mezi nejlepších dvanáct nedostal.

Dnes je ale pátek a nás zajímá sekce pro soutěž národů. Složení týmu a výsledek jste se dočetli hned v úvodním odstavci, chcete podrobnosti? Jirka zajel s úsměvem a na pohodu bez jediné chybky. Vojta si ťukl pedálem v předposledním úseku v pasáži mezi kládami. “Zkazil jsem to”, durdil se po dojezdu, ale naštěstí ne dlouho. Bětka se také bála, že to zkazí. Už týden dopředu. Nezkazila, zajela přesně, jak měla naplánováno. Denisa zahájila skokem do třicetibodové branky a náměstí oněmělo. Bohužel na třetí brance při otáčení na skruži se jí dostala zadní osa nad šipku a bylo vymalováno. Pět trestných a bohužel konec jízdy. René měl naplánováno zajet všechny červené branky – sklouznutí zadního kola na betonovém konusu naštěstí zachránil šlápnutím a nespad, ale třicet bodů v háji. Tomáš se tak dostal do pozice hrdinného zachránce: podle jeho výsledku jsme mohli skončit druzí, třetí nebo čtvrtí. Lehké škrtnutí pedálem na 40 bodové žluté brance rozhodlo o výsledném bronzu.

Medaile je a to je důležité – “ta stříbrná stejně není moc pěkná”, shodli se jezdci. Zapomenuto je to, jestli Denisa opravdu měla nebo neměla osu nad šipkou, stejně jako jestli Japonec na poslední kládě brankou skutečně prošel nebo skočil mimo, jak nám to všem připadalo. Prostě jsme třetí. Poděkování patří týmu a také trenérům, kteří s dětmi trať prošli a naplánovali strategii.

Výsledky

Final – Youth National Team
Rank Team A B C D E F Rem Total
1 SPAIN 70 190 140 70 70 110 650
2 JAPAN 20 70 90 150 190 520
3 CZECH REPUBLIC 70 70 70 50 110 120 490
4 FRANCE 10 140 10 30 70 190 450
5 GERMANY 90 160 10 50 70 40 420
6 SLOVAKIA 70 10 40 70 60 100 350
7 SWITZERLAND 0 60 40 20 40 160

Fotogalerie

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *