Šest titulů ze Šantovky

V sobotu se závodilo o tituly mistrů republiky mládeže. Závod před olomouckým nákupním centrem Galerie Šantovka byl prologem k odpolední soutěži C1 (o které jste si mohli přečíst zde). Pořadatelé navázali na úspěšné finále Českého poháru, které se na stejném místě jelo vloni na podzim, a spolu se Šantovkou a dalšími partnery připravili šest sekcí, které byly srovnatelné s tratěmi Světových her mládeže – i takováto pochvalná slova totiž zazněla od účastníků soutěže.

Sekce číslo jedna umístěná na molu u tramvajové zastávky před galerií patřila k těm lehkým. Stavitelé se zde nevyhnuli použití palet, ale aspoň je obalili bílou goetextilií nebo natřeli načerveno. Dvojka sekce nechala palety záměrně přiznané, ale tady sloužily jen jako podložky pod pískovcové kameny doplněné opět červeným nápisem Olomouc, dobře viditelným z lávky nad ulicí.

Třetí sekce z černých cívek byla umístěna přímo uvnitř nákupního centra a byl to dobrý tah – loňská zkušenost bohužel byla taková, že odtrhnout návštěvníky od výloh a vytáhnout je ven na sekce je prakticky nemožné, proto jim letos pořadatelé nacpali cívky doslova a do písmene až pod nos.

Zbylé tři sekce se nacházely na parkovišti: jeden a půl kládovky složil kamion z Lesů města Olomouce, zbylou polovinu doplnily stroje z půjčovny stavební mechanizace Staves (které si nejprve odpracovaly svoje při stavbě ostatních úseků). Poslední, šestá sekce, byla vyskládaná z betonových skruží a dílců.

Jistou nevýhodou bylo roztažení sekcí na několika vzájemně izolovaných místech, takže jezdci nemohli moc využívat tratí, kde je zrovna volno – přesun od kamenů k betonům spokl cenné minuty času. Přínosy situování závodu k obchodnímu centru ale převážily, ať už to bylo zázemí, které měli jezdci k dispozici, nebo zvýšený pohyb kolemjdoucích a diváků.

Na start MČR mládeže se postavily čtyři desítky startujících, nechyběli – klasicky – ani kluci a holky ze Slovenska a z Polska. Start z pódia v Šantovce a pak už hurá do sekcí. Šest sekcí na tři kola dalo pořádně zabrat.

V poussinech zvítězil Jirka Sehnal, který zajel všechna tři kola za plný počet bodů – samé šedesátky. Vítězství mu samozřejmě přineslo i titul mistra republiky. Na stupních vítězů mu sekundovali Michal Nagy (SVK) a Adam Szlaga (POL). Mladší dívky (youth girls) s přehledem vyhrála a titul získala Alžběta Vaněčková, druhá Štěpánka Mudrychová a třetí Dáňa Pecháčková.

Benjaminům na modrých tratích vládl Vojta Hříbek, soupeřům utekl o osmnáct branek – to je průměrně jedna na každou projetou sekci. Druhé místo Kuba Kalaš, třetí Radim Ženatý. Kategorie girls také patřila houbám – vítězkou se stala Eliška Hříbková, následovaná Denisou Pecháčkovou a Eliškou Mudrychovou.

Do minimáků se pro MČR na skok vrátili kluci z kadetů a skákalo jim to dobře. Zkušenější René Vymětal dokázal získat titul mistra republiky již potřetí v řadě, Tobiáš Daněk získal stříbro a slovenský Jakub Mudrák bronz. V nejstarší kategorii cadet s velikou jistotu vyhrál Tomáš Vepřek, druhé místo patří Martinu Damborskému a třetí skončil opět Slovák, Sebastian Sieklik.

Výsledková listina

Odkazy na fotogalerie a video

Další reporty a články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *