Report: cyklotrialový Žďár

DSCF5188 Letošní cyklotrialové hry odstartovaly svou první soutěží ve Žďáře nad Sázavou.  Konaly se na oválu u zimního stadionu v rámci cyklistické akce Tour de Kids.

Pořadatelé přivezli úctyhodné množství materiálu, ze kterého – včetně využití na místě stojících skateboardových ramp – poskládali pět sekcí. Kládová ve svahu zemního valu, „streetovka“ na rampách, betonové skruže na trávníku, vlečka, palety a cívky a také jedna sekce po večerní bouřce doplněná o „vodní prvek“ – obrovskou kaluž na kraji parkoviště, skrývající pod kalnou hladinou spoustu neznámých. Nesmím ale zapomenout ani na šestou sekci pro kolemjdoucí, kde si mohl kdokoliv půjčit trialové kolo, helmu a vyzkoušet cyklotrial na vlastní kůži a na které bylo neustále plno.

Ráno kromě zmíněné louže nebylo po dešti ani památky. Rychlé dopáskování sekcí, poslední úpravy a po deváté se již začali sjíždět první závodníci. Nejvíce bylo dle očekávání těch nejmladších v kategorii promesa, s přibývajícím věkem bohužel jezdců v kategoriích ubývalo. Celkem 30 dětí od pěti do šestnácti let je sice méně, než bychom na závodech rádi viděli, ale jsou před námi ještě tři další kola Her mládeže a všichni tak mají možnost se přidat.

Po krátké rozpravě se zdůrazněním odlišností v pravidlech jezdci v jedenáct hodin odstartovali. V nejmladší promese sekce většině závodníků nedělaly problémy, spousta nul dělala radost jezdcům, ale zároveň vrásky časomíře. Jak rozsoudit, kdo z jezdců je lepší? Naštěstí dva z těhto „nulařů“ si dvakrát šlápli a vyřešili to za nás a se samými nulami tak dojeli pouze Vašík Pečínka a chvíli po něm i Jirka Sehnal. Nikoliv časoMíra, ale ředitel Míra rozhodl šalamounsky a nechal oba borce zajet rozstřel v sekci číslo tři – ovšem ne v oranžových, nýbrž v bílých tratích. Vítězem se tak stal Vašek Pečínka, druhé místo se slzou Jirka Sehnal, třetí Tomáš Kolofík.

V poussinech se také o medaile, mimochodem opravdu povedené originálně průhledné, bojovalo velmi usilovně. Že za mnou na časomíru chodí Martin Hříbek se svým typickým „Jak jsme na tom?“, případně pošle přímo Vojtu, na to jsem zvyklý. Tentokrát ale silný zájem o průběžné pořadí jevil i Štefan Nagy, takže jsem pochopil, že jeho Marek jede také dobře. Nakonec jim ale oběma první místo uzmul Vojta Vepřek (a musím dodat, že Milan se na výsledky sice ptát nechodí, ale o to důrazněji je komentuje přímo na sekcích). Tentokrát ale neměl důvod k nespokojenosti, třetí kolo s nulou, celý závod s pěti body a balík cen pro vítěze (nejlepší je pramen zdraví z Posázaví, schválně, kolik z vás, rodičů, svým dětem snědlo aspoň jednoho Pribiňáčka?) je doma. Druhé místo Marek Nagy, třetí Vojta Hříbek.

Benjamini závodili jen čtyři a byli jediná kategorie, která měla v sekci zmíněnou vodní nádrž. „Cestou jsem zastavil na benzince a umyl klukům wapkou kola, osmdesát korun mě to stálo!“, hořekoval Milan při pohledu na bahnitou louži, kterou měl Tom Vepřek projet. Dva trestné body v závodě a první místo to ale snad dostatečně vykompenzovaly. Druhé místo Martin Damborský, třetí Štěpán Šiller. Cenu za statečnost dostal čtvrtý mušketýr Honza Šmiřák, kterému po ne zcela kontrolovaném pádu naběhl kotník do dvojnásobné velikosti, ale přesto se zaťatými zuby (věřili byste, že skoro nemluvil?) soutěž dokončil.

V minimech zvítězil Marek Pochtiol, tratě mu zjevně nedělaly větší potíže. Druhé místo Adam Kosík, třetí Péťa Mokrý. V cadetech bohužel letos asi bude Lukáš Janka jediným zástupce své věkové kategorie – pokud se teda Mára s Adamem nerozhoupou a nepřejdou regulerně do vyšší kategorie a  ne jen mimo soutěž pro trénink, jako tomu bylo tentokrát.

Nesmíme zapomenout ani na dívčí kategorii. Tři grácie, tři stupně vítězů. Bětka Pečínková z nich má zkušeností nejvíc a dokáže je „prodat“, zasloužené zlato. Druhé místo Eliška Hříbková, která se nejprve na růžové šipky trochu mračila, ale pak se jí naštěstí vrátil úsměv, který jí přeci jen sluší víc. Iva Antlová na třetím místě se ztrátou pěti bodů, za které ale nemohla dle protestů otce ona, ale „vítr, který ji sfoukl z překážky“. Bylo však rozhodnuto, že se jedná o zásah vyšší moci a protest, vedený zúčastněnými v žertovném tónu, byl smeten ze stolu stejně rychle jako Iva z palet :-)

DSCF5196Náhlý poryv větru předznamenal přicházející dešťovou přeháňku. Dvacetiminutová intenzivní sprcha přišla naštěstí v době, kdy většina jezdců již měla soutěž dojetou a na trati jich zůstávalo jen pár, kteří v klidu pokračovali déšť nedéšť. Na vyhlášení vítězů už ale zase svítilo slunce, takže starosta města pan Zdeněk Navrátil, ředitel závodu Míra Křiva a pro dnešní den rozhodčí a hosteska Mája Křivová mohli předat vítězům medaile a další ceny – třeba poukázky na nákup ve FUNTownu, které určitě rádi využijeme. Kdo vyhrál, se dočtete zde.

Zatímco hamerské po závodě čekal úkol uvést místo závodu do původního stavu, ostatní vyrazili buď k domovům, nebo rovnou vstříc dalšímu závodu, tentokrát biketrialovému v Karlově pod Pradědem.