Report: Chladné a veselé

Před prvním letošním závodem Youth Games panovaly obavy: bude pršet, nebo nebude pršet? Meteorologové se domnívali, že ano. Pořadatelé ze Slovácka ale věděli téměř s jistotou, že u nich, stejně jako poslední tři měsíce, nespadne ani kapka. “Tady nikdy neprší, i kdyby pršelo všude, tak u nás ne”, konstatovali a potvrzuje to i dnešní aktuální snímek z meteoradaru – opravdu jediné místo v ČR, kde neprší, je Slovácko. Pro závod dobře, pro krajinu zle. Přecházející studená fronta se ale nevyhnula ani Slovácku. Tam, kde v pátek teploměry ukazovaly dvacet sedm stupňů, bylo v sobotu sotva patnáct.

Představovat veselský trialpark je nošení dříví do lesa – je to takové Versailles mezi českými trialparky. Před závodem tu navíc vybudovali novou betonovou sekci, takže sedm sekcí nejen pro Youth Games, ale i pro elitní kategorie Českého poháru mělo parametry, za které by se nemusely stydět ani mezinárodní závody. Počkat – ony to vlastně byly mezinárodní závody. Už jsme si zvykli, že Český pohár svou úrovní láká jezdce z okolních zemí a tak ani v sobotu na tratích nechyběli závodníci ze Slovenska a z Polska.

Pohárovou premiéru si zažila nová pravidla. S trochou nadsázky lze říct, že zatímco dříve by se bojovalo na sedmi sekcích, dnes to bylo 7×6=42 branek. To dává prostor k zohlednění rozdílů ve výkonech jezdců. Výkon to byl ale také pro rozhodčí, kterým patří velké poděkování. Stále hledáme další odvážlivce, kteří by chtěli podpořit naše závody a zapojili se mezi rozhodčí. Motivací vám může být navýšená odměna 1200 korun za den.

V mládežnických kategoriích se sešlo 56 startujících. Tradičně nejpočetnější byla nejmladší promesa plná čerstvého “potěru” z podzimních náborů. Vítězná zlatá medaile putovala do Olomouce na krku Matyáše Buriánka, druhý Pavel Povýšil (Olomouc) a třetí David Kozel (Veselí nad Moravou). Poussinů byla také pěkná řádka, alespoň bude z čeho vybírat na světové hry mládeže – veselský závod byl první nominační. Stupně vítězů si pro sebe tentokrát zabrali kluci z Moravského Krasu – první místo Jirka Sehnal, druhé Vašek Kolář. Zbylý stupínek přenechali Mikolaji Wozniakovi z Polska. Mladší holky s přehledem vyhrála domácí Alžběta Vaněčková, druhá Štěpánka Mudrychová (Znojmo) a třetí Daniela Pecháčková (Střední Čechy).

Středočeskému klubu se medialově dařilo i v benjaminech, kde zlato vybojoval Vojta Hříbek a stříbro Kuba Kalaš. Třetí místo opět míří do zahraničí – k narozeninám si bronz vyjel Marek Nagy (Slovensko). Kdybychom v češtině nepřechylovali jména, zůstalo by stejné příjmení i u vítězky kategorie girls: Eliška Hříbková (Říčany) první, Denisa Pecháčková (Střední Čechy) druhá, Iva Antlová (Kyjov) třetí.V kategorii minime zazářil domácí Tobiáš Daněk, následovaný René Vymětalem (Znojmo) a Jakubem Mudrákem (Slovensko). Velmi podobná sestava se, vzhledem k možnosti startu ve více výkonnostních kategoriích, objevila i na stupních vítězů nejstarších kadetů: první místo míří na Slovensko zásluhou Andreje Galoviče, druhé místo opět René Vymětal (opraveno, díky za upozornění) a třetí Tobiáš Daněk.

Výsledky Českého poháru dospělých najdete na webu Českého cyklotrialu, kompletní výsledkovou listinu pak zde na příslušné stránce (“Výsledky 2019”).

Kompletní fotogalerie z objektivu Petra Kozla je na Rajčeti, pokud chcete raději kyjovské oko, tak máte možnost na Zoneramě 1 nebo Zoneramě 2 (autory tipuju Pavla Kůřila a Pavlu Andrlovou).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *