Youth Games 2010

Ve dnech 24. a 25.7.2010 se v polském městě Olkusz uskutečnily UCI TRIALS WORLD YOUTH GAMES označovány také jako Mistrovství světa v UCI trialu do 16 let.

Program Her mládeže byl následující:

  • 23.7. Registrace a prohlídka tratí
  • 24.7. Kvalifikační závody ( 3 kola , 5 sekcí ) , Oficiální zahájení akce
  • 25.7.Finálové závody ( 2 kola, 5 sekci )

Organizátoři připravili v okolí sportovní haly v Olkuszi celkem 5 velmi náročných umělých sekcí. Her mládeže se zúčastnilo na 90 jezdců z 12 zemí. V pátek, který byl slunečný (teploty dosahovaly až 35 st ) proběhla registrace závodníků. Další den následovala kvalifikační část soutěže. V jednotlivých kategoriích postupovalo do nedělních finálových závodů vždy prvních 12 jezdců.

Sobotnímu klání dominovalo špatné počasí a pokles teplot až na 15 st. Semifinalový kvalifikační závod byl strhující a byl doprovázen velkým zájmem médií i návštěvníků. Jedinými českými zástupci na YOUTH GAMES byli Robert Gebr a Jan Krawczyk, kteří soutěžili v kategorii Minime. Robert Gebr dosáhl 26.místo a Jan Krawczyk 23.místo z celkového počtu 28 účastníků dané kategorie. Tito mladí jezdci do dalších finálových bojů nepostoupili, nicméně získali cenné zkušenosti z velmi prestižních UCI trialových závodů, na kterých se mohli porovnat se silnou konkurencí zemí , kde má trial podle pravidel UCI delší tradici.

Nedělní finále jednotlivých kategorií se jelo na 2 kola , opět na 5 ti sekcích, které byly pro finálový závod velmi ztíženy. Do finálových bojů postoupili naši bratři Slováci. V kategorii Poussin postoupil Adrián Kvašňovský (12. místo), v kategorii Benjamin byl velmi úspěšný Samuel Hlavatý, který obsadil krásné 3. místo. V kategorii Femine pak zazářila Kristína Sýkorová, která ženskou kategorii vyhrála a získala zlato. Video uveřejněné na tomto webu dostatečně dokresluje náročnost tratí pro jednotlivé kategorie. Kompletní výsledky naleznete na www.trial.srebrnemiasto.eu

Celkově hodnotím výše uvedené Světové Hry mládeže jako zdařilé a velmi dobře organizované, které výrazným způsobem zvyšují prestiž tohoto sportu ve světě. Jako otec jednoho ze závodníků pak českému trialu přeji , aby se v ČR jezdilo více soutěží dle pravidel UCI, tak aby mladí jezdci mohli získávat zkušenosti i z tohoto typu závodů.

Petr Krawczyk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *