Finále, jak má být

V osmdesátých letech ve Veselí nad Moravou fungoval velký oddíl cyklotrialu. Před pětadvaceti lety zanikl. Před dvěma lety jej znovu obnovili. Před rokem za námi přišli s tím, že by chtěli uspořádat závod Youth Games. “Ale až na konci sezony, zatím nemáme hotový trialpark”, řekli. Uvěřili jsme jim, že to do podzimu dokážou. Nezklamali.

Přitom tenkrát, před rokem, se na místě letošního finálového závodu Youth Games nesměle krčilo několik překážek, obklopených zelenou loukou. Vize  budoucí podoby byla ukrytá snad jen v hlavě hlavního “architekta” veselského trialparku Richarda Daňka. Jak že to ale říkal Archimedes? “Dejte mi dobrou partu a pohnu zemí!”, nebo nějak podobně. Na jižní Moravě, zdá se, není o takovéto party nouze. Čím při stavbě nepohli rukama, to tahali autem, kde nestačilo auto, zavolali bagr. Když došel benzín, přivedli si koně.

Výsledný trialpark bere dech. Klády? Kameny? Betony? Gumy? Cívky? Pražce? Nic tu nechybí a všeho je dost. Natolik dost, že v rozlehlých sekcích zůstávala spousta překážek jen tak “ladem”, bez šipek. Zapomeňte na závody, kde má jeden kámen šipky ze tří stran a skáče se zleva zprava stále znovu.

Sekcí bylo v tomto ráji postaveno sedm a jely se na dvě kola. Jak se brzy ukázalo, byl to prozíravý tah. Sobotní ráno sice bylo říjnově čerstvé, ale pak následovalo babí léto jako z učebnice a tato příznivá předpověď přilákala do Veselí nad Moravou rekordních 96 startujících. Závod se tak sice neobešel bez front, ale díky rozdělení startů do tří vln a většímu počtu sekcí byla délka čekání snesitelná. Většině závodníků stačilo na závod kolem dvou a půl hodiny času.

Největším překvapením byla účast 34 dětí v kategorii promesa, ale silně byli obsazeni třeba i poussini (19 jezdců) nebo kadeti (10 jezdců). Poslední soutěž cyklotrialové sezony si totiž nenechala ujít řada jezdců ze Slovenska či Polska. Hojné zastoupení měl samozřejmě i pořádající klub.

Sekce nebyly úplně snadné. Přesto, že v každé kategorii byly vždy dva tři úseky lehké, nachytalo pár jezdců plný počet bodů. Na druhé straně se našli závodníci, kteří dokázali projet celé kolo s čistou nulou. Spíše než v obtížnosti sekcí je tak asi třeba hledat klíč k úspěchu už při tréninku. Co třeba zkusit metodu ne-ne-ne, tedy nedávej nohu na zem, nešourej to po pedálu a nevzdávej to?

Vyhlášení se díky počtu účastníku asi o hodinu zpozdilo, nicméně dočkali jsme se. Originální cyklotrialové perníčky pro každého závodníka v nejmladších kategoriích, medaile z rukou starosty města pro nejlepší tři jezdce a vtipný nápad se “zlatými řídítky” na stupních vítězů – to jsou detaily, které dokreslují pečlivě připravenou soutěž. Lepší zakončení sezony jsme si nemohli přát. Všem z Veselí nad Moravou za to patří obrovské díky!

Mrkněte také na výsledky a na další z fotogalerií – tentokrát na facebooku Biketrial klubu Veselí nad Moravou. Vyhlášení celé sezony 2017 nás čeká 25. listopadu v Olomouci. Přijeďte si užít slavnostního odpoledne. Je jedno, jestli jste vyhráli, nevyhráli, jste z Česka nebo odjinud. Těšíme se na vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *