Report: Cyklotrialové hry mládeže Olomouc

Jako každou premiéru, i sobotní soutěž mládeže podle pravidel UCI předcházela nervozita, jestli jsme při přípravách něco podstatného nepřehlédli. Obavy vyvolávaly i nejisté předpovědi počasí ve stylu „nebude-li pršet, nezmoknem“. Páteční odpoledne, kdy jsme začali navážet materiál pro stavbu tratí, se přiklonilo k mokré variantě a v půl osmé jsme v průtrži mračen zatroubili na ústup. V osm ráno ale optimisticky svítilo slunce – jen ručičky na hodinkách letěly kupředu dvojnásobnou rychlostí. Poslední šipky jsme do sekcí lepili v době, kdy už se začali sjíždět první závodníci.

Těch závodníků se nakonec sjelo 41. Nejpočetnější byla kategorie poussin (9-10 let), kde bylo 12 jezdců. Po rozehřívací skákací exhibici Vlasty Čiháčka proběhla rozprava, kde byli všichni upozorněni na rozdíly v pravidlech UCI a BIU, a v jednu hodinu závod odstartoval. Pět sekcí jsme se snažili postavit tak, aby byly stylově jednotné: jedna byla celá ze sudů a pneumatik, druhá z dřevěných kulatých cívek a půloblouků, na třetí jezdce čekal žebřík, štafle a lavečka z chmelových kulatin. Čtvrtou sekci jsme se snažili stylizovat jako „hrací“ (když to byly ty cyklotrialové hry) a kromě barevných „stavebnic“ do ní zařadili i naši novinku – šest kostek domina, které některým jezdcům pořádně zamotaly hlavy. Poslední sekce pak byla složená ze všeho, co zbylo.

Nejmladší kategorie promesa měla povolený dotek pedálem a vítězný Šimon Hanzal si s tratěmi poradil naprosto bravurně – 0 trestných bodů. U poussinů podle očekávání bodování podle UCI dělalo největší problémy, přeci jen jejich rovnováha ještě není natolik jistá a pedál či ližina se občas hodí – jenže tady za to bylo bod… Vítěz, Štěpán Šiller, jich nasbíral 35. V dívčí kategorii girls po krátkých nejasnostech o zařazení Elišky Hříbkové zůstaly jen dvě závodnice. Ptala se mě jedna z přihlížejících divaček, kolik procent dívek tento sport jezdí a ptala se mě také po závodě Bětka Pečínková, jaké jsou výsledky. Odpověď, že bude poslední nebo přinejlepším předposlední ji příliš nepotěšila – s 29 body nakonec byla přinejlepší.

V benjaminech je vidět velký rozdíl mezi první trojicí a zbytkem startujících. Vítězný Tomáš Vepřek zajel závod za nula trestných bodů, na dalších závodech ale lze očekávat těsné souboje mezi prvními třemi. Podobně vyrovnané jsou body na prvních místech v minimech, kde vyhrál Marek Pochtiol, a v nejstarších kadetech, kde se nejlépe dařilo Martinu Štěpánkovi.

Centrum Semafor, v jehož prostorách se závod konal, nabídlo pro závod dobré podmínky. Na dosah od centra města a přitom plné zeleně a stromů. Poloha u cyklostezky na frekventované spojnici mezi plaveckým bazénem, sportovním areálem a městem zajistila slušný počet diváků. Trochu zaskřípalo jen zásobování místního bufetu a milovníci koloběžek ten den také přišli zkrátka – myslíme si ale, že trial jim to vynahradil. Zpestřením byl i stánek Domu dětí, díky kterému velká část malých i velkých účastníků změnila svou vizáž k nepoznání.

Veliký dík patří členům našeho klubu, kteří se hned po závodě vrhli na úklid a převoz překážek a v devět večer nezbyla po závodech ani stopa. Zůstaly jen výsledky a snad oprávněný pocit, že jste v Olomouci strávili příjemné sobotní odpoledne s cyklotrialem.

Fotky zatím najdete u hameráků a u kyjováků, na naše musíte chvíli počkat – fotografka Markéta je teď bohužel zavalená prací, tak prosíme o strpení.

Aktualizace: na Rajčeti už jsou fotky od Markéty!

(přejato z www.biketrial-olomoc.cz)