Povedený začátek prázdnin

Přípravy jakékoliv akce připomínají vlny na vodě. Chvíli jste nahoře a máte pocit, že udělat závod v Praze byl vynikající nápad. Chvíli jste naopak dole a po nocích vám hlavou běží nejčernější scénáře. S blížícím se dnem D ale začal převládat optimismus a z nočních můr zůstávaly jen dvě: tou první byl déšť a tou druhou obavy, že závodníci první prázdninový den namísto na závody vyrazí k moři. Nestalo se ani jedno.

Pamatuji si to přesně – rozhodnutí uspořádat závod v Praze při tehdy čerstvě ohlášeném UCI Světovém poháru padlo vloni na podzim v pátek večer v havířovské hospodě, den před finálovým závodem minulé sezony Youth Games. Mezitím UCI svůj závod stornovala a my v tom zůstali sami. Normální by bylo to zrušit také, my místo toho k mládeži přidali ještě Český pohár dospělých.

Zlom v přípravách nastal ve chvíli, kdy se podařilo pro závod najít partnera – Decathlon Chodov. Takže už ne “závod někde v Praze”, ale závod v Praze na Chodově. A hlavně už jsme v tom nebyli sami.

Osm měsíců příprav uteklo jako voda, zejména ty poslední dva, kdy bylo nutné přejít od slov k činům. O stavbu sekcí se nakonec podělily čtyři kluby ÚAMK: Cyklo-trial Střední Čechy, Hamry nad Sázavou, Biketrial Blansko v kooperaci s Drahošem Křížem a Biketrial klub Olomouc. V noci ze čtvrtka na pátek na parkovišti vyrostla s pomocí těžké techniky kládová sekce. V pátek ráno přijely výše zmíněné kluby a z přívěsů, vozíků a dodávek začaly vytahovat každý svůj kousek “cirkusu”. Na place makalo dobrých padesát lidí. Desítky dobrých lidí.

V sobotu ráno ještě doladit poslední detaily. Počasí vypadá dobře, sice fouká, ale déšť by se měl Praze vyhnout. Teď ještě kolik přijede jezdců? I tato obava bere brzy za své, startovní listina se rychle zaplňuje.

Závodníků je nakonec tolik, že jsme nucení posunout starty druhé a třetí vlny jezdců – nepomohlo nám ani nasazení pomocníků rozhodčích na všech sekcích. Stále bylo na co koukat – komu ale byla přesto dlouhá chvíle, ten si mohl zajít nakoupit do Decathlonu nebo se najíst do KFC 🙂

O půl páté závod přesto směřuje k finále. Ještě ukázky parkouristů z FitParku U Splavu (mimochodem, jednoho ze sponzorů mládežnické reprezentace) vyšperkované “soubojem” mezi běžci a cyklisty. Finálová čtverka tak dostala pár minut na oddech a opozdilci z ostatních kategorií na dojetí závodu.

Ve finále elity se představili Vašek Kolář, Martin Štěpánek, Dominik Puffer a Marek Pochtiol. V tomto pořadí postoupili z kvalifikace a stejně tak dojeli i finálové kolo. Obrovská šou vyhecovaná moderátorem Honzou Sladkým, velmi slušná divácká kulisa – hezké to bylo, opravdu.

Velký respekt si zaslouží Mára Pochtiol, který za sebou měl 3×5 sekcí v kadetech, následně 2×5 sekcí v elitě a 1×4 sekce ve finále. Musím přiznat, že jsem si při takové zátěži oddechl, když se po pádu na poslední překážce postavil na nohy.

Pádů bylo během závodu více a tvrdý podklad si bohužel vybral svou daň v podobě jednoho zlomeného zápěstí,  pěti stehů na jiné bradě a pár dalších odřenin.

Vyhlášení výsledků, poslední fotografie a hurá na prázdniny. Ty, kdo se dostali do reprezentačního týmu, během nich čeká společné soustředění a pak UCI Trials World Youth Games v Dánsku. Držte jim palce!

Pořadatele ale čekalo balení a úklid. Během tří hodin bylo parkoviště zcela prázdné a zametené.

Závěrečné titulky: chci poděkovat všem, kdo se na závodě podíleli. Není možné je všechny jmenovat, protože bych určitě někoho vynechal a mrzelo by nás to oba. Stavitelé, rozhodčí, pomocníci, hostesky, sponzoři, moderátor, zdravotníci a také jezdci, jejich rodiče a doprovody – ti všichni dohromady pomohli vytvořit pátou soutěž Českého poháru v cyklotrialu. Díky za to.

Výsledky

Kompletní výsledky najdete zde. Na výsledovce je 78 startujících, některé děti využily možnost přihlásit se do více kategorií (především promesa + poussin). Někteří kvůli věku museli startovat mimo pořadí (MP). U promesy a poussinů bylo na medailových místech nutné jet pro shodu bodů rozstřelovou sekci – viz pravidla 🙂 To jen na vysvětlenou, kdyby někdo měl potíže se ve výsledcích vyznat.

Fotogalerie  a reporty

Fotodokumentaci pro nás tentokrát zajišťoval Jiří Kroupa, galerii najdete zde. Se svým foťákem ale v Praze nechyběla ani Saša Šillerová a rozhodně si nenechte ujít ani její galerii a ještě taky mrkněte na fotky Biketrialu Blansko, kde jsou vidět i noční přípravy sekcí. Na stránkách blanenského klubu je i hezký report.

Další text si můžete přečíst na stránkách Českého svazu cyklistiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *