Tenkrát na západě

Po závodech na Slovensku a na Moravě se Český pohár v cyklotrialu konečně dostal i do Čech. A to rovnou až do těch Západních. Březová u Sokolova o víkendu patřila cyklistice – ti, kdo mají kola se sedátky a přehazovačkou, závodili v Mistrovství poháru Peruna horských kol. Ty, kdo sedátko ani převody nepotřebují, čekala třetí soutěž Českého poháru v cyklotrialu spolu s Youth Games.

Že je to do Březové z Moravy kus cesty, to všichni dobře víme. Stejně tak dobře víme, že většina jezdecké základny Youth Games je právě na Moravě. A protože jedna plus jedna rovná se dva, bylo jasné, že účast v mládežnických kategoriích bude tentokrát nižší. Pět hodin cesty přeci jen část lidí odradí a do karet nehrálo ani to, že závody jsou nyní každou sobotu. Našli se ale i tací, kteří nejeli hodin pět, ale rovnou třináct – to když vyrazíte do Březové z Přibyslavi na babetě jako Jarda Pochtiol 🙂

Pět bylo i sekcí, které na jezdce v areálu Na Výsluní čekaly. Čtyři z nich byly kamenité, pátá “industriální” z betonových panelů a trub – vše rozmístěno v těsném okolí startu a cíle, tedy přímo pod nosem diváků a účastníků MTB závodů, které zde v sobotu probíhaly.

Výsluní dělalo svému jménu čest, kdo se nestihl opálit minulý týden v Blansku, ten to mohl snadno dohnat v Březové.

Pechyho školka

Nejvíc se větší dojezdová vzdálenost podepsala na nejmladší kategorii promesa, kde nastoupilo jen pět závodníků. A protože Tomáš Vaněček prožíval na závodech svou premiéru v roli vyškoleného rozhodčího, přibral jeho malého Kryštofa do svého gangu trenér Libor Pecháček: zbytek promesy totiž byl celý z jeho klubu a tak dělal Libor doprovod hned pěti dětem současně.

V ostatních kategoriích Youth Games už byla účast standardní, i když v nich – s výjimkou Kuby Mudráka – chyběli slovenští jezdci. Prázdno na stupních tak zůstalo jen v dívkách, neboť Eliška Hříbková si chtěla vyzkoušet, jaké že to je v těch minimech, které jezdí Bětka Pečínková, aby zjistila, že to tam vůbec není lehké 🙂 Na plánovaný “double” jí už odpoledne nezbyly síly a růžové šipky si tréninkově projela jen Denisa Pecháčková.

Elitní finále o konzervy Veseko

Velmi podobně jako promesa a dívky bohužel vypadaly i kategorie Českého poháru elite a expert, zde je ale potřeba hledat příčiny i jinde než jen v dojezdových vzdálenostech. Vítězem elity se stal Vašek Kolář, se kterým ale ve druhém a třetím kole hladce držel krok stále se zlepšující Martin Štěpánek. Třetí příčku bral Lukáš Janka a bez poháru domů odjížděl Tomáš Žoržo Eibl – nijak jej to ale nezarmoutilo, jako obvykle byl samý úsměv a pochvaloval si dobře postavené tratě.

Pro malou účast se nejel závod dvoustupňově a o vítězi se rozhodlo přímo z kvalifikace. Proč ale ochudit diváky o finále, když na něj je vše připraveno? Takže sloupat zalepené finálové šipky, otočit reprobedny směrem k sekcím a jdeme na exhibiční komentované finálko. Vašek, Martin – a Mára Pochtiol, suverén mezi kadety. Namísto price-money kluci vyhráli zásobu konzerv od našeho sponzora na celý týden 🙂

Lovec medvědů

Ačkoliv obvykle do Březové míříme za trialem, tuto sobotu za tím s předponou “cyklo”, tak se ukazuje, že tento kout světa nabízí mnohem rozmanitější zážitky. Když ve čtvrtek večer dorazila parta stavitelů tratí na místo a chystali se ulehnout, David Budský vyrazil s karimatkou a spacákem nocovat do lesa. S překvapením zjistil, že dub, pod kterým si ustlal, již jednoho obyvatele má. Z rozsochy větví na něj koukal medvěd mýval. Nudíte se? Kupte si medvídka mývala!, praví se v legendárním filmu Postřižiny. Nebo jeďte do Březové.

Výsledky, fotogalerie

Výsledky najdete ke stažení zde, průběžné výsledky seriálu tady, fotogalerie Jirky Sehnala je zde.

Doplněno: galerie Saši Šillerové už je také na webu.

 

2 komentáře u „Tenkrát na západě“

  1. https://www.biketrial.cz/slider/dopis-vicepresidenta-biu

    chtěl bych pogratulovat k kvalitně zvládnutému závodu v hamer.. tak hroznou organizaci jsem ještě neviděl… jsem zvědavý, kdy zakážete start ve více kategoriiích? a žačnete dělat aspon 6 sekcí.. tak hrozné fronty jsem jakživ neviděl… a řekl bych na závěr, že i čiháček byl vychován biu…. hovado se z něj stalo až v uci… takže tak…. a snažit se zrušit federaci pod kterou vznikl biketrial? to je správná čiháčkovina a jankovina..

    1. Dobrý večer,

      děkuji za váš příspěvek. Škoda, že není konkrétnější. Co přesně bylo na organizaci tak hrozné, vyjma toho, že se závod dostal do časového skluzu? Zpoždění samozřejmě není nic, co by závodníky ani pořadatele těšilo. Šest sekcí by závod dozajista urychlilo, kromě kratších front také proto, že při šesti sekcích by se s největší pravděpodobností nejelo na 3 kola, ale jen na dvě. Stavět více sekcí a jet na dvě kola místo tří je varianta, kterou pravidla umožňují, zde však pořadatelé použili zaběhnutý model 5×3. Možná šlo lépe rozdělit složení jednotlivých startovních vln, ale předem nikdy nevíte, kolik jezdců vám přijede a sestavování harmonogramu do propozic je mnohem více věštba nežli seriozní práce.
      Vůbec nerozumím větě o tom, kdy zakážeme start ve více kategoriích. Má vaše sdělení vyjadřovat přání, nebo výtku? A musím přiznat, že o nic srozumitelněji na mě nepůsobí ani závěr vašeho příspěvku, týkající se BIU. či mé osoby.

      Radek Janka (podepsaný)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *