Průvodce novými pravidly I.

Pravidla Youth Games spatřila světlo světa teprve před rokem. Bylo nutné je měnit? To se budeme každý rok učit nová? I takové otázky možná někoho napadly při oznámení změn v pravidlech cyklotrialu na letošní sezonu. Důvodů pro nová pravidla bylo více. Tím hlavním bylo rozhodnutí pracovní skupiny, která celý český cyklotrial organizuje, vytvořit jednotná pravidla pro soutěže mládeže a dospělých. Nejvíce změn proto najdete v odstavcích týkajících se organizace soutěží. Úpravám kvůli změnám v pravidlech UCI však neuniklo ani bodování v sekci a bylo také potřeba opravit některé chyby z loňska. Pojďme si nová pravidla společně projít.

Hned úvodní odstavec přináší změnu v názvosloví. “Cyklotrialové hry mládeže” budou od letoška používat označení “Český pohár mládeže v cyklotrialu“, aby byla zřetelná souvislost s navazujícím Českým pohárem v dospělých kategoriích. Zachován zůstává zkrácený anglický název “Youth Games“, který naopak zřetelně odkazuje na UCI Trials World Youth Games.

Soutěžní kategorie

V mládežnických kategoriích jsme nově doplnili samostatnou kategorii pro mladší dívky (youth girls), která je stejně jako v mezinárodních UCI pravidlech určena pro závodnice ve věku 9 – 11 let jedoucí v bílé trati. V rozrůstající se členské základně si samostatnou kategorii zaslouží a možná bude nakonec i více obsazená než třeba kadeti. Zařazení dívek je tedy jednoduché: do 8 let mohou jezdit smíšenou promesu, ve věku 9-11 let youth girls a ve věku 12-16 let girls.

V dospělých kategoriích se na první pohled zdá, že rozdělení podle věku není úplně správné: kategorie junior a expert se prolínají jak věkovým rozmezím, tak barvou tratě (červená). Finta je v systému soutěží: zatímco v Českém poháru jedou kategorie elite a expert, tak v Mistrovství ČR jedou kategorie elite a junior kvůli návaznosti na body do UCI rankingu – viz dále.

Jezdci nově mohou bez omezení startovat během soutěže ve více kategoriích (bod 2.7), pokud jim to hamonogram postupných startů dovolí.

Výlučné postavení MČR

Nová pravidla zachovávají možnost jezdit Český pohár nebo Youth Games ve vyšší kategorii, než by odpovídala věku jezdce. Výjimku však tvoří Mistrovství ČR, kde každý závodí tam, kam patří. Cílem je zdůraznit postavení MČR na vrcholu hierarchie soutěžního systému. “Toto není obyčejný závod, tady se jede o mistrovský titul”, mohlo by znít motto soutěže. Tratě proto budou připraveny tak, aby vítězství nedostali zadarmo ti, kdo se “vrátí” do své kategorie z vyšší, v níž jezdí po zbytek roku, ale zároveň aby se nemuseli bát nastoupit ani ostatní jezdci.

Systém soutěží

Celý systém cyklotrialových soutěží v ČR se skládá ze dvou seriálů (Český pohár a Český pohár mládeže) a dvou jednorázových mistrovství republiky. Proč je všechno dvakrát? Jednou pro mládež, jednou pro dospělé.

Český pohár mládeže – Youth Games je, jak už bylo napsáno, nový název pro Cyklotrialové hry mládeže. Je určen pro jezdce ve věku do 16 let. Pokud chcete bojovat o celkové vítězství v seriálu, budete potřebovat licenci ČSC / UCI.

Český pohár dospělých je určen pro kategorie elite 20″, elite 26″ a expert. Tyto tři jsou “povinné”, pořadatel ale může k soutěži přidat i další – open, women… Celkové vyhodnocení je ale pouze pro první tři uvedené “E” kategorie.

Soutěže obou Českých pohárů se mohou konat současně, nebo samostatně. Těch dětských bude asi bývat více, těch dospělých o něco méně, protože dospělí jezdci mají během roku závodní povinnosti i v zahraničí. Vítězové obou Českých pohárů jsou vyhlašováni na závěr sezony.

Mistrovství republiky je jednorázová soutěž (i když může být rozloženo do dvou dnů), tj kdo vyhraje tento jeden závod, ten je mistrem. Postavení MČR podtrhuje i trošku jiné rozložení kategorií, než v Českém poháru. V dětech chybí promesa – tito nejmladší jezdci ale mohou soutěžit v poussinech / mladších dívkách. V dospělých se pak kromě elity 20″ a 26″ představí junioři a ženy – za umístění v těchto kategoriích dostávají jezdci body do UCI žebříčku. Ostatní kategorie jsou na uvážení pořadatele, mistrovské tituly se ale udělují jen v těchto čtyřech kategoriích.

Kalendář soutěží může obsahovat i další závody, ty už ale stojí mimo tento systém a nemusí se proto novými pravidly řídit. Jsou “volné“.

Tolik tedy úvodní díl průvodce novými pravidly – další odstavce se věnují hlavně pořadatelským záležitostem, takže je můžeme přeskočit a příště už pojďme rovnou do sekcí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *